Kontoren stängdes – för miljön!

Den 5 maj stängdes kontoren på många ställen runtom i Sverige. På mer än hundra arbetsplatser uppmärksammades det flexibla arbetslivet på årets Jobba Hemma- dag.

I takt med samhällets digitalisering har fler och fler yrken förändrats. Våra dokument, kontakter och arbetsverktyg finns numera i mobilen och på internet. Denna utveckling har lett till ökad rörlighet och flexibilitet men även utmaningar som att skapa fungerande arbetsmiljöer och se till att arbetstiden inte tar över privatlivet.

Hållbarhet är en huvudpoäng med att jobba hemma. Kör du bil till jobbet och börjar jobba hemma en dag i veckan så har du minskat dina koldioxidutsläpp med 20%. Flera av deltagarna på Jobba Hemma- dagen genomförde videomöten som ett exempel på hur vi kan tillfredställa våra mötesbehov på olika sätt.

På Centralstationen i Malmö samlades representanter för företag, myndigheter och civilsamhälle för ett samtal om miljöpåverkan, produktivitet och livskvalitet. I Karlshamn hölls inspirationsföreläsningar kring det flexibla arbetssättet från klockan nio på morgonen till fyra på kvällen.

Samtidigt som det skapades många fysiska möten ute på caféer och andra nya mötesplatser, stod många kontor helt tomma. Fores var nedsläckt under dagen och de anställda arbetade hemifrån. Effektiviteten ökade utan störningsmoment och tidsslukande tågresor. Mattias Goldmann, Fores VD, hann fågelskåda innan arbetet skulle påbörjas.

Istället för att vara bunden till en plats fördes all kommunikation över digitala kanaler. Online fördes videoseminarier där ingen behövde vara fysiskt närvarande. Dagen uppmärksammades också på TV, i tidningar och bloggar över hela Sverige. På Twitter och andra sociala medier var debatten het under hashtaggen #jobbahemma.

Johan Braw, vd på Sölvesborgshem, sammanfattade jobba hemma- idén “som ett verktyg för att skapa attraktiva och dynamiska arbeten, inte som något slags huvudarbetssätt”. Jobba Hemma-dagen spenderades på olika sätt – vissa fick tid att ta tag i arbete vid fokuserat hemarbete, andra hittade nya sociala möten på caféer, en tredje läste rapporter i solstolen vid havet. Överallt pågick en givande debatt kring hur digitala verktyg kan användas för att stödja ett flexibelt arbetssätt.

Vi kommer med största sannolikhet jobba både hemma och på kontor framöver. Men att kontoret inte längre bara är en plats verkar de flesta bedömare vara överens om.