Jobba Hemma-dagen spikad: 5/5 till klockan fem!

Tisdag den 5/5 fram till klockan fem är det Jobba Hemma-dagen. Över hundra arbetsplatser uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet.

2012 hölls den första Jobba hemma-dagen, med 50 medverkande arbetsgivare. För varje år har evenemanget växt och i år väntas dagen slå nya rekord. Det är starkt positiv för samhället, för företagen och för den enskilde.

– Den som ibland jobbar hemma, minskar arbetsresor och utsläpp, ökar livskvaliteten och får mera gjort. Det är dags att tänka om – jobbet måste inte alltid ske på arbetsplatsen, säger Rikard Linde, programchef för Digitala Samhället på tankesmedjan Fores, som från och med i år driver Jobba Hemma-dagen. Tidigare har Jobba Hemma-dagen drivits av Microsoft, som fortsatt är med som en starkt pådrivande organisation.

– Med Jobba Hemma-dagen vill vi stimulera arbetsgivare och anställda att kreativt och öppet fundera på var man är mest produktiv. Det är inte alltid på den fysiska arbetsplatsen, och med ny teknik kan väldigt många arbetsuppgifter utföras från helt andra ställen. Det är dags för ett nytänk, säger Heléne Lidström, ansvarig för Det Nya Arbetslivet på Microsoft. Det nya sättet att arbeta har resulterat i att Microsofts medarbetare i snitt arbetar hemma en till två dagar i veckan. Andelen medarbetare som tar bilen till jobbet har också sjunkit, från 65% till 29%.

Välfärdsvinsterna i att få jobba mera fritt är uppenbara, inte minst för småbarnsföräldrar.

– Som anställd kan det vara svårt att få livspusslet att gå ihop, inte minst om man har små barn. Så länge samhället inte är fullt ut jämställt är problemet särskilt stort för kvinnor, som fortfarande tar det största ansvaret i hemmet. Att ibland kunna jobba hemma istället för att ta sig till jobbet underlättar detta, och kan innebära att man inte behöver gå ner i arbetstid och lön, säger förbundsordförande Catarina Danso från Sveriges Makalösa Föräldrar, som är med på Jobba Hemma-dagen.

Den som jobbar en dag i veckan minskar sina arbetsresor med 20 %, vilket är bra för klimatet och luftkvaliteten, samtidigt som trängseln i trafiken minskar.

På samma sätt som skälen att medverka i Jobba Hemma-dagen är många, är sätten att medverka vitt skilda – bara kreativiteten sätter gränserna! Jobba Hemma-dagen firas med särskild Spotify-låtlista, ”jobba hemma-paket” till medarbetarna, möten på kaféer och mycket annat.

– I år flyttas citationstecknen från ”jobba” till ”hemma”; tidigare trodde man att den som ”jobbar hemma” inte jobbar i någon större utsträckning, nu inser vi att man jobbar mer effektivt än någonsin, och kan därmed ge mycket större frihet att välja den plats och det sammanhang där arbetet fungerar bäst, säger Mattias Goldmann, vd för Fores.

För ytterligare information, kontakta:
Rikard Linde, rikard.linde@fores.se, 0733-12 71 00
Mattias Goldmann, mattias.goldmann@fores.se, 070-309 00 45
Catarina Danso, ordforande@makalosa.org, 070-20 23 010
Samuel Skwarski, v-saskwa@microsoft.com, 070-96 92 940

Vill du ha våra utskick?