Jobba från Japan!

Går det att vara på två ställen samtidigt? Ja, till viss del.

Du kanske jobbar på en plats och bor på en annan. Eller så reser du ut på äventyr men samtidigt kan du med hjälp av mobil, dator och framförallt internet fortfarande hålla ställningarna hemma.

I vintras var jag på en drömresa i Japan som tog mig och mina kompisar till tempofyllda Tokyo och till stillheten i varma källor vid kurorten Hakone. Samtidigt rullar jobblivet på hemmavid och med små arbetsinsatser kunde jag ha koll på projekten hemma.

Missförstå mig rätt. Ett flexibelt arbetsliv betyder inte att man ska vara tillgänglig för sin arbetsgivare utanför arbetstid. Det blir i förlängningen ohållbart och semester och fritid är något att värna om. Men man kan också se möjligheter i att faktiskt kunna fixa småsaker när man är på resande fot och därmed få ett friare yrkesliv och flexiblare arbetstid.

Min räddning blev att hyra pocket-wifi på Tokyos flygplats, vilket är mitt bästa tips oavsett om du ska resa i eller jobba från Japan. Då har du internet var du än är, oavsett om du sitter i en linbana på väg upp för en vulkan eller barhoppar i Tokyo. Man kan vara flera som kopplar upp sig mot samma wifi och det är hur smidigt som helst.

Med digitala medier kan du vara lika effektiv var du än är. Med en tidsskillnad på sju timmar, som gäller mellan Sverige och Japan, så har du ju jobbat klart lagom till att dina medarbetare i Sverige stigit upp ur sängen.

Så har du ett äventyr som väntar på dig så går det oftast att lösa sin arbetssituation, så länge man har ett välfungerande internet och en flexibel arbetsplats.

Tove Mellgren är ansvarig för Fores hela Sverige