Intervju: Cecilia Esteen från Bris berättar hur det är att jobba hemifrån

Kan du berätta vad du arbetar med?

Jag jobbar som projektledare på Bris, främst med medlemsarbete, som att anordna medlemsmöten, kongressen och annan medlemsvård samt kommunikation. Jag arbetar på vår regionenhet, med kontor från Umeå i norr till Malmö i söder, men själv sitter jag i Borlänge.

Varför jobbar du på distans?

När jag började jobba på Bris frågade jag om jag fick arbeta hemifrån eftersom jag inte ville flytta. Jag såg att jag kunde göra jobbet lika bra hemifrån ändå. Sen reser jag ju mycket för nätverksträffar och medlemsmöten och så vidare.

Skulle du kunna tänka dig att ha även dina medlemsmöten digitalt?

Nej, jag vill inte ta bort de mötena. Den mänskliga kontakten är viktig för mig och mitt arbete. Däremot har vi funderat över att göra det möjligt för andra att delta på medlemsmöten digitalt om de inte kan komma dit. Det är ju för att möjliggöra delaktighet och demokrati. Men jag trivs själv utmärkt med mixen av hemarbete och resa.

Är det svårt att få till bra rutiner så du kan arbeta effektivt? Hur ser dom ut?

Jag försöker följa min mans arbetstider (07-16). När han går till jobbet går jag in på kontoret. Jag upplever att jag är en disciplinerad person, men jag försöker också se till att det inte finns massa störande moment som disk, tvätt osv. Det sköter jag efter arbetstid som alla andra.

När jag jobbar så brukar jag jobba effektivt i en timme, sen tar jag en kort paus och växlar mellan intensiva uppgifter och mer sociala. Om jag först sitter och skriver brukar jag går över till att ta ett telefonmöte efteråt till exempel. 

Vid lunch försöker jag alltid komma ut på en promenad eller så går jag ned på stan och käkar med en kompis. Så tar jag fikapaus på för- och eftermiddagen också. Mitt stora problem är att jag vissa dagar kan komma på mig själv med att bara vara inne. Det är viktigt att komma ut lite under dagen.

På samma sätt som jag är duktig med att ha rutiner när jag arbetar är jag noga med att ta ledigt. När arbetsdagen är slut så stänger jag av arbetstelefonen och klappar ihop min jobb-dator på kontoret. Det är viktigt att göra skillnad på jobb och fritid – även rent fysiskt.

Blir det inte ensamt att sitta själv hela dagarna?

Nej, det blir det inte. Jag sitter ju ensam men är inte själv. Jag har mycket kontakt med mina kollegor över telefon och över Skype. Vi som arbetar tillsammans hörs oftast direkt på morgonen och checkar in på chatten bara för att säga hej och kolla att alla mår bra. Men sen hörs vi över telefon under dagen för att få lite social närvaro. Till exempel när jag tar min fika brukar jag ringa en kollega samtidigt.

Tror du att det kommer bli vanligare att arbeta utanför kontoret?

Jag vet inte, men tänker att det kommer att bli vanligare för anställda att kombinera hemarbete med kontorsarbete i alla fall. Det finns ju både för- och nackdelar med att arbeta hemma, så jag tror att det skulle gynna många att kunna kombinera.

För oss som bor utanför det stora städerna är det också ett spännande sätt att få tillgång till intressanta arbetsgivare utan att flytta. Alla trivs ju på olika ställen och jag tycker om att bo i Borlänge. Då är möjligheten att jobba på distans fantastiskt för att jag ska kunna arbeta på Bris. Över huvud taget tror jag att distansarbete bidrar till ett mer levande Sverige. Väldigt många små samhällen får ju fiber nu och har man det kan man ju sitta var som helst. 

Vilka är dina tips till andra som vill arbeta mer hemma?

  • Ha tydliga rutiner för när du börjar och slutar
  • Glöm inte att pausa
  • Ring människor istället för att maila för den sociala kontaktens skull
  • Se till att ta lunch på riktigt – lämna jobbet precis som på en vanlig arbetsplats