Goldmanns fem jobba-hemma-tips

Tvätten är en typisk Jobba Hemma-fälla.
Tvätten är en klassisk Jobba Hemma-fälla.

Jag gillar att jobba hemma ibland. Eller ”hemma”… någon annanstans än på kontoret i alla fall. Det är underbart att träffa kollegorna, men någon gång i veckan när jag behöver koncentrera mig och få mycket gjort, är det perfekt att sitta någon annanstans. För handen på hjärtat; är man verkligen alltid mest effektiv och kreativ på sin normala arbetsplats?

Men att jobba hemma kan också bli en fälla, där man blir ensam, utbränd och missnöjd med sig själv. Här är mina Fem Jobba Hemma-tips:

Jobba ”Hemma” – inte hemma. Måste jag läsa in mig på en lång rapport, är en stol i solen kanske bäst. Behöver jag ny, kreativ input kanske en dag på Coffice funkar bäst – Jobba Hemma handlar om att friare välja plats, inte om att vara fjättrad till hemmet.

Pausa. En typisk jobba hemma-dag käkar jag mikro-lunch framför datorn och bälgar i mig kaffe jag kokat på morgonen. Det är inte hållbart. Ta en kort paus en gång i timman, gå en kort promenad en gång om dagen.

Var inte osynlig. Den som jobbar hemma är ofta osynlig för kollegorna, vilket lätt leder till att de där citattecknen kring ”jobbar” kommer fram. Se till att vara synlig, svara på mejlen som vanligt, slå kollegorna en signal för att stämma av något…

Undvik en dag i veckan. Att jobba hemma ungefär en dag i veckan kan vara lagom för många, men att till exempel alltid stanna hemma på tisdagar är inte effektivt. Arbetsuppgifter som passar för att jobba hemma dyker inte alltid upp på samma dag, så man bör vara mer flexibel än så – om jobbet tillåter det förstås.

Låt tvätten vara. En klassisk jobba hemma-fälla är att man plötsligt ser allt som behöver göras; tvätten, disken, blomvattningen… Låt det vara – du är på jobbet även om du är hemma!

Så ser min lista ut. Kanske typisk för min typ av arbete, med ganska stor frihet och mycket tid framför datorn. Har du helt andra tips? Hör av dig! Och du – fira Jobba Hemma-dagen den 5 maj!

Mattias Goldmann

Vill du ha våra utskick?