Jobba Hemma – Ditt hem på nätet

Fokus och ostördhet. Att bestämma över sin tid och planera timmarna utifrån de egna behoven. Arbeta utan sociala trösklar. Att jobba hemma stärker oss på många sätt. Men på internet är förutsättningarna annorlunda. Dina mejl och dokument finns på en server långt bort, ofta i ett annat land. Din identitet finns i en mängd olika tjänster och du har liten kontroll över den. När du använder ett verktyg på nätet är normen att du samtidigt blir störd. Annonser, spännande appar och nyhetsbrev att prenumerera på. Nyfikenheten har fått ett uppsving på internet men har vi nått gränsen för vad vi orkar med? Ja och nej.

Mängden information är faktiskt inte ett problem utan en förutsättning för att lösa problemet med informationsöverflöd och infostress. Problemet är dåliga filter. Vi vill ju ha hjälp att vaska fram det som är relevant och meningsfullt. Bort med allt spännande som faktiskt inte hjälper oss här och nu. Ju mer information som produceras desto bättre underlag får filtren att jobba med. Men vi är på tok för toleranta mot våra informationsverktyg. När vi berättar om oss själva, med tweets, profildata och länktips på Facebook, borde verktygen göra ett bättre jobb och hålla borta allt som är irrelevant, som en bra assistent. Idag påminner verktygen mer om telefonförsäljaren som vill dela med sig av sina “spännande tips”.

Den 3 maj jobbar vi hemma för att uppmärksamma de här frågorna, om det flexibla arbetslivet, om möten på nätet som minskar utsläpp och om ett arbetsliv närmare människan. Vi får ökad kontroll över arbetsmiljö och den egna tiden men stöter samtidigt på nya hinder. Hur går vi hem från jobbet när vi redan är hemma? Innebär distansarbetet att vi isolerar oss från kollegerna? Gäller samma regler på tåget som på kontoret?

På mitt jobb har vi våra dokument och vår epost hos ett amerikanskt företag. De kontrollerar både verktygen och vår data vilket är tveksamt ur flera perspektiv, inte minst säkerheten. Vad är alternativet, att flytta till ett lokalt företag med sämre funktionalitet för att vara solidarisk med fosterlandet? Internets konstruktion överbrygger geografin vilket innebär att information från Nya Zeeland kan vara lika tillgänglig som den i Laholm. Nej det handlar om kontroll, inte geografi. Kan vi göra det vi vill med våra dokument? Maximerar verktygen företagets produktivitet eller håller de oss tillbaka?

Vilka system som erbjuder störst kontroll beror på användarens målsättning och förmåga. Avancerade verktyg hjälper den som har kunskap. Enkla verktyg kan lyfta en hel arbetsplats. Jag vill dock slå ett slag för mjukvara som publiceras med öppen källkod. Dessa verktyg har ett inbyggt löfte, om ökad kontroll för användaren, nu och i framtiden. Problemet är att de inte hunnit utvecklas i takt med de slutna systemen och ofta kräver mer kunnande och har högre inlärningströskel. Värdet med öppen källkod är stort. Inga licensavgifter, inga uppgraderingar som ni inte bett om och ingen mjukvarugigant som tittar över axeln på er när ni försöker jobba. Lite som ett hem på nätet där ni kan jobba ostört.

Rikard Linde
Programchef för Fores program Digitala samhället
Stockholm 2/5 2016