Är det slappt att jobba hemma?

Om du tittar på Sociala medier finns det en bild av att det ska vara slappt att jobba hemma. Som att man kan ta sovmorgon varje dag och bara vara, så rullar pengarna in på kontot. Men ack så fel det kan bli när man upptäcker att det inte riktigt stämmer. 

2014 började jag arbeta hemifrån. Jag jobbar med att bygga grunden till en hemsidor som mina kunder sen tar över och kan sköta själv. Därför behöver jag inget kontor, ibland behöver jag inte ens träffa mina kunder IRL.

Det jag däremot behöver är en rutin för att få allt att gå ihop. Min första tanke var nog som många andra, att jobba i pyjamas varje dag. Men pyjamasen ger dig ett mindset som gör att du presterar sämre. Även om du jobbar hemma måste du ta på dig kläder, sorry men det är den bittra sanningen.

Det är inget glid på en räkmacka, du måste fixa ditt eget ramverk

Om du jämför med en vanlig anställning är skillnaden att det är du som är ytterst ansvarig för ditt arbete. Det vill säga att du måste bestämma när du jobbar och inte för att fritiden och arbetet inte ska flyta ihop till en kletig sörja.

Jag jobbar tidigt på morgonen, för då är det minst människor som stör. Klockan 5 går jag upp gör mig iordning  och sätter tänderna i dagens första uppgift. Detta ger mig god tid att vara flexibel i mitt schema om jag skulle vilja boka in ett möte under dagen. För jag har oftast hunnit med mer uppgifter innan klockan 11 än vad en vanlig person har gjort på en hel arbetsdag.

Att nätverka är A och O för att inte bli galen när du jobbar hemma

Det tog mig mer än 1 år innan jag fattade att det var brist på stimulans av att träffa nya personer som gjorde att min fokus och kvalitet på arbetet sjönk. För när man jobbar hemma blir man lätt bekväm, så bekväm att det enda du tvättar är dina mjukisbyxor.

Vi behöver gå ur vår comfort zone för att kunna utvecklas. Och när du jobbar hemma är det superviktigt att träffa andra drivna människor som kan ge dig lite energi. De kan ge dig feedback som du inte får av dina vänner, särskilt om de inte har samma arbete som du.

Jag hittar mina nätverk via google eller facebook, men också via grupper som nyföretagarcentrum. Men det viktigaste av allt är att hålla kontakten med dom du har träffat för att kunna tipsa och bli tipsad om event och nätverksträffar. För på en arbetsplats har du dina kollegor som du kan ventilera, men som egenföretagare som jobbar hemma måste du vara aktiv och gå den där extra sträckan för att snacka med personer som sitter i samma sits som du.

För även om du sitter hemma och jobbar ensam på ditt företag betyder det inte att du behöver vara ensam! Det finns mängder av människor som kan inspirera dig där ute.

Summan av kardemumman: är det slappt att jobba hemma?

Nej, inte om du verkligen anstränger dig. Risken är nog åt andra hållet att jobba så mycket att din fritid och arbetsliv blir en sörja. Se till att fixa en rutin som du gör för att avsluta din arbetsdag. Om jag inte ska någonstans brukar jag ta på mig mina färggranna leggings och göra en lite yoga session. Men du behöver verkligen inte göra som jag gör, hitta på din lilla sak som du gör för att säga till dig själv att arbetsdagen är slut.

En slapp arbetsdag hemma finns inte. Det som oftast visas på sociala medier är en bild som inte är sann för de flesta som jobbar hemma. Så även om det är det bästa beslutet i mitt liv att starta eget och jobba hemma är det långt ifrån en dans på rosor, men det är verkligen det mest givande jag gjort i hela mitt liv.

Johanna Bergsro är webbutvecklare och driver företaget enklaknep.